13 december 2019
19:00

Kungsörs IK

Referat: HC Örnen - Kungsörs IK

Det blev en till storseger för HC Örnen under fredagskvällen. Det var serietvåan Kungsörs IK som var på besök på Trängens IP i Örebro och fick ta del av ett HC Örnen i sitt bästa slag. Segersiffrorna skrevs till 8-3.

Det är Kungsör som börjar den första perioden bäst och sätter ofta tryck i HC Örnens försvarszon. Till en början överarbetar spelarna i HC Örnen i den egna zonen och tillåter Kungsör att åka lite som de vill i vissa lägen. Trots detta så är starten på denna match betydligt bättre än starten i bortamatchen mot Kungsör då det är HC Örnen som har ledningen med 1-0 efter den första perioden då Robin Eivik sätter ett dragskott upp i nättaket efter 12 spelade minuter. HC Örnens målvakt Eric Samuelsson var också en stor del till att Kungsör inte gjorde något mål under den första perioden då han gör flertalet bra ingripanden när Kungsör får komma till avslut.

I den andra perioden har HC Örnen förbättrat sitt spel över hela banan. Anfallsspelet är kreativt och snabbt, spelet i mittzon är stabilt då Kungsör inte får komma till i sina normalt giftiga anfall och försvarsspelet blir bättre och bättre ju längre matchen lider. Kungsör gör dock periodens första mål efter sex spelade minuter då Alexander Ornell lyckas få in pucken i nät bakom Eric Samuelsson. HC Örnen ger svar på tal väldigt snabbt då Robin Eivik, endast 20 sekunder efter Kungsörs mål, gör sitt elfte mål för säsongen och sätter 2-1. Efter 28.49 får HC Örnen en utvisning då man har sex spelare på isen och Kungsör får chansen i powerplay. Här visar HC Örnen upp ett bra och stabilt boxplay där man stressar Kungsör i uppspelsfasen och man kan bryta deras anfall och istället utöka ledningen till 3-1 efter mål av Martin Abrahamsson. I spel 4 mot 4 reducerar Kungsör till 3-2 men HC Örnen kan återigen utöka sin ledning relativt snabbt när Joakim Berzelius sätter 4-2 efter att en kylig William Möttus serverar honom på ett perfekt sätt i ett 2 mot 1 läge.

HC Örnen fortsätter att spela ett bra och stabilt spel i den tredje perioden och Kungsör har svårt att skapa några riktigt farliga chanser. Efter ca fem minuters spel kan HC Örnen gå ifrån till både 5-2 och 6-2 efter mål av Oskar Ek och Oscar Palmelius. Efter detta duggar utvisningarna tätt åt båda hållen och efter 13.33 kan HC Örnen göra 7-3 i powerplay då Daniel Strindlund får in pucken bakom Daniel Lindén i Kungsörsmålet. Kungsör tillåts att reducera till 7-3 efter 17.31 efter att det varit lite virrigt i försvarzonen och HC Örnen inte lyckats få ut pucken från egen zon. Med ca två minuter kvar av perioden sätter Johan Nyman spiken i kistan då han gör 8-3 efter en fin pass från Oskar Trulsson som står placerad bakom mål och hittar Nyman i slottet.

Slutresultatet blir alltså 8-3 till HC Örnen som står för en mycket bra insats matchen igenom, förmodligen den bästa insatsen under säsongen. Tränare Patrick Carlsson och Adam Excellie är mycket nöjda över insatsen.
- En underbar seger. Vi kontrollerar mittzon väldigt bra och tar på så sätt bort Kungsörs största offensiva hot. En av våra absolut bästa insatser denna säsong och vi visar tydligt att vi tillhör den absoluta toppen av denna serie. Det finns mycket positivt att ta med sig från denna insats till nästa vecka och sista matchen innan juluppehållet, säger Carlsson.

- Jag upplever att vi var väl förberedda på vad Kungsör skulle göra. Vi visste att deras tio första minuter är förmodligen starkast i serien men vi vågade spela oss ur egen zon lugnt och harmoniskt vilket vi såg Kristinehamn göra i deras drabbning mot Kungsör. Efter det öppnar saker och ting upp sig och vi vågar vara kreativa och framförallt kyliga i avgörande moment. Vi är inte lätta att handskas med när vi får kontringar 3 mot 2 och 2 mot 1. Centrallinjen var våran och vi jobbar för varandra i varje byte. Kungsör är duktiga på att stressa men det kostar tyvärr för dem ikväll försvarsmässigt och jag upplevde att vi var snäppet bättre i avgörande skeenden. Ett lycka till för dem vidare och en stor eloge till grabbarna. En riktigt njutbar inramning, säger Excellie.

En mycket bra start på helgen och inför kommande veckan inför juluppehållet. HC Örnen tränar två gånger under veckan inför fredagens hemmamatch mot Nora HC, vilken är den sista matchen under juluppehållet och under detta år. Mer information kring den matchen kommer under veckan.